Previous Next
  • 1
  • 2
  • 3
2019.02.14 Izveštaj i mišljenje o kvalitetu vazduha-2018.godina Izveštaj o merenju... Read more
2019.02.12. Munkaakció A hétvégén Moholon munkaakció keretében a Vajdasági és az... Read more
2019.02.11. Pályázati eredmények Ada község önkormányzata január hónap folyamán pályázatot írt... Read more
2018.02.07. Adán utánpótlás-focitornát tartottak négy korosztály ötszáz játékosának részvételével A hétvégén... Read more
2019.01.24. Ma délelőtt Bilicki Zoltán polgármester megbeszéléseken vett részt a belgrádi... Read more
2019.01.22. XXVIII. kihelyezett konzuli fogadónap Adán Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa ma Adán... Read more
2019.01.18. Gabonavizsgáló műszerek vásárlása Amint arról már beszámoltunk a Regionális fejlődésért... Read more
2019.01.15. É R T E S I T É S Szerb... Read more
2019.01.15. Az egyesületek közérdekű programjainak Ada Község költségvetéséből való társfinanszírozásáról... Read more
2019.01.15. Pályázat az egyesületek programjainak társfinanszírozására Ada község önkormányzata nyilvános pályázatot... Read more
2019.01.08. Ingyenes idényjegyek az Ada községbeli gyermekek részére Ada község önkormányzata... Read more

Uzmi račun i pobedi 2018

Uzmi racun LAT

Info list - Obaveze privrede

PDF File 100

Pályázatok

palyazat

LISTA SLUŽBENIH LICA OVLAŠĆENIH ZA VOĐENjE I PRISTUP SLUŽBENIM EVIDENCIJAMA U OPŠTINSKOJ UPRAVI OPŠT

3

KOMMUNÁLIS ÉS ÉPÍTÉSZETI ŰRLAPOK

documents

HELYI ADÓÜGYI ŰRLAPOK / HATÁROZATOK

documents

ÉPÍTKEZÉSI DOKUMENTÁCIÓK / KÉRVÉNYLAPOK

documents

Közbeszerzés

paragraph

statutum1

ADA KÖZSÉG FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

strategija1

Választói névjegyzék

preferences-contact-list

TÉRKÉP

ada mapa1

Cooling cubes

leaflet

Nyilvános elismerések átadása Ada Község Képviselő-testülete díszülésén

Ada község Pro Urbe díja elismerésben részesülnek:
A TÖRÖK TILLA ZENEKARA EGYÜTTES TAGJAI, az adai Török Tilla, Török Flóra és Török Dancsó Ádám, azért az alkotásért, amely Ada Községben a legértékesebb vívmányt képviseli a művészet és a hagyományos Magyar népzene kultúra területén.
A Török testvéreket, Tillát, Flórát és Ádámot kicsi gyermekkoruk óta a zene szeretetére nevelték szüleik. A Vadvirág Hagyományápoló Kör berkeiben 15 évig aktívan néptáncoltak, mellyel együtt járt a hangszeres népzene megismerése is. A Szólj síp, szólj általános iskolások vetélkedőjén több ízben arany minősítésben részesültek. A Középiskolások Művészeti Vetélkedőjén négy éven keresztül rendszerint arany vagy ezüst minősítést szereztek. Bonyhádon, az Országos Népzenei Versenyen pedig kiemelt arany minősítéssel jutalmazták fellépéseiket. Nyaranta több országos hírű népzenei tábor résztvevői, illetve oktatóként is hívják őket, és számítanak rájuk.
2015-ben egyedüli európai előadóként Tillát keresték fel Kazahsztánból, hogy képviselje zenekarával Magyarországot Közép-Ázsia legnagyobb folk- és kortárszenei fesztiválján Almatiban. Azóta minden évben meghívást kapnak a Tengri Szelleme fesztiválra.
Emellett több Egyesült Államokbeli turnét és kazahsztáni fellépést tudhatnak maguk mögött.
Tilla 2012-ben elnyerte a JUNIOR PRIMA DÍJAT népművészet és közművelődés kategóriában, valamint az Erste az elsőkért ösztöndíjprogramot, és 2014-ben az Ex Libris Díjat - A magyar művészetért.
Terveik között szerepel a népzene széleskörű terjesztése, annak ápolása és továbbadása.

 

Ada község Iuventus Pro Urbe díja a fiatalok alkotótevékenységéért elismerésben részesül:
LAJKÓ TAMÁS, az adai Műszaki Iskola IV-2 osztályának tanulója, azért az alkotásért, amely Ada Községben a legértékesebb vívmányt képviseli az oktatás és a tudomány területén, valamint a különböző versenyeken elért professzionális eredményért.
Lajkó Tamás az adai Műszaki Iskola végzős tanulója a számítógépes vezérlés technikusa szakon. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megszervezett Szakma Sztár Fesztivál vajdasági elődöntőjén részt vevő több, mint 70 versenyző közül Tamás volt az egyik továbbjutó a Szakma Kiváló Tanulója Verseny válogatójára Esztergomba.
Emellett 2016 áprilisában a Pancsován megrendezett Gépészeti Iskolák Regionális Versenyén a 2-D-s számítógépes grafika / műszaki rajz AutoCAD szoftver kategóriában első helyet szerzett. Tehetséges, szorgalmas és nem utolsó sorban lelkes diák. A felmutatott szakmai sikerek mellett tagja az Adai Műszak Iskola Diákparlamentjének, és aktív munkájával hozzájárul az iskolai élet gazdagabbá tételéhez.

 

Ada község Életműdíja elismerésben részesül:
BARANYI ISTVÁN, nyugalmazott moholi anyakönyvvezető, Ada Község közéletében a helytörténeti kutatás területén végzett kimagasló és tartós életműért, melynek eredményeképpen két olyan könyvet adott ki, amelyek Mohol történelme szempontjából jelentős adatgyűjteményt tartalmaznak.
Három évtizedes kutatómunka eredményeként született meg a moholi, nyugalmazott anyakönyvvezető, Baranyi István tollából a Mohol rendezett tanácsú nagyközség – mezőváros című kiadvány, mely átfogó ismertetőt nyújt Mohol településről és történetéről. A szerző célja az volt, hogy a helybeliek megismerjék a falu történetét és minél többet megtudjanak elődeikről.
Második könyve az Útban Moharévtől Moholig egy kibővített helytörténeti monográfia Moholról. Ehhez hasonló kiadvány nagyon kevés jelenik meg vidékünkön. Baranyi István műkedvelő helytörténészként nagyon komoly és alapos kutatómunkát végzett. Mohol település büszke lehet arra, hogy ilyen kiadványt kapott, mert kevés délvidéki településnek van ilyen minőségű, aprólékosan és adatgazdagon megírt monográfiája.

 

Ada község napja, július 2-a alkalmából, Ada község polgármestere köszönőlevelet adományoz:
Sass Szilárdnak, a Budapest XI. Kerület Újbuda Önkormányzata képviselőjének, a Szarvas Gábor Magyar Nyelvért Emlékdíj kezdeményezéséért, és megalapításáért, ezzel segítve a magyar nyelv ápolását és fennmaradását.
A magyar nyelvért emlékdíjat 2012-ben alapította Sass Szilárd önkormányzati képviselő kezdeményezésére Budapest XI. kerülete, vagyis Újbuda önkormányzata, a határon túli testvértelepülései és azok iskolái számára. Ezek az erdélyi Marosvásárhely és Kézdiszentlélek, a kárpátaljai Bene, a felvidéki Nádszeg és a délvidéki Ada. Az emlékdíjat az említett településekről minden évben egy vagy legfeljebb két végzős diák kaphatja meg, akik általános iskolai tanulmányaik során kimagasló eredményt értek el a magyar nyelv művelésében, valamint tanulmányaikat középiskolában kívánják folytatni. A díj összege településenként százezer forint, amit az adott iskola tantestülete ítél oda a magyartanárok javaslatára. Az emlékdíjakat a tanévzáró ünnepségen adják át Újbuda önkormányzatának képviselői. Az Újbuda által felajánlott emlékdíj névadója minden testvértelepülésen más és más személy. Adán Szarvas Gábort, a magyar nyelvművelés megteremtőjét választották névadónak.
Sass Szilárd feladatának tekinti A magyar nyelvért emlékdíjcsalád országos elterjesztését és népszerűsítését, aminek mottójául egy Benedek Elek mondatot választott: „Az állam nyelvét meg kell tanulni és édesanyátok nyelvét nem szabad elfelejteni.”

 

Riđički Dušan adai festőnek, aki tehetségét nem csak alkotásaira, hanem fiatal pályakezdők és amatőr festők oktatására is fordítja, ily módon pártolva a festőművészet fejlődését.
Dušan Riđički Adán született. Középiskolai oktatásának egy részét Óbecsén végezte, ahol Škrabanj Viktor rajztanárától az első jelentős serkentést kapta a képzőművészeti alkotás terén. Ezt követően képzőművészeti tapasztalatát Újvidéken bővítette, a „Bogdan Šuput" iparművészeti iskolában.
Régóta alkotóművész és kiforrott művészeti személyiség. Az alkotásain keresztül kreatív, alkotóerőtől duzzadó és inspiratív művészként jellemezhető. Nagyon képzett képzőművészeti technikákban, kifinomult színérzékkel rendelkezik. Jó grafikus, az anatómiai szakértője, és a kompozíciót rétegezve készíti. A tudását és a gazdag tapasztalatát nemcsak önmagának tartogatja, hanem olyan embernek bizonyult, aki hatékonyan adja át tudását. Azokon a gyerekeken kívül, akiket az évek során sikeresen felkészített a felvételi vizsgákra, számos Vajdasági amatőr festőt mentorált.
Több önálló kiállítása volt Vajdaságban, és számos csoportos rendezvényen vett részt.
A díjat átveszi felesége, RUDICS JÚLIA.

 

Fehér Nóra, moholi lakosnak, a jótékonysági koncertek megtartásáért, melyek bevételét rendre, községi vonatkozású célokra ajánlja fel, önzetlenségével pozitív példát mutatva a közösség számára, valamint művészi pályafutásának elismeréséül.
Fehér Nóra már általános iskolás korában kitűnt zenei tehetségével, a gimnáziumi évek alatt több helyi zenekarban énekelt. 2010-től a Kormorán zenekar tagja, emellett tagja a Madrass együttesnek, a Komáromi Magyar Lovasszínháznak és a Győri Nemzeti Színháznak.
Karácsony közeledtével már-már hagyomány, hogy Nóra jótékonysági koncertet ad Adán. A koncertek minden alkalommal teltházasok voltak. Emellett több alkalommal fellépett már különböző községbeli rendezvényen is.
2016-ban a jótékonysági koncert bevételét a Szarvas Gábor Könyvtár gyermekrészlegének ajánlotta fel, amelynek segítségével gyermekbarát bútorok és polcok kerültek az olvasók használatába.
2017-ben egy adai rákbeteg kislány kapta az összegyűlt bevételt.
A 2018-ás koncert dátuma már le van fixálva. Nóra az idén decemberben újra fellép nálunk.

 

Tanasić Đorđe, adai vállalkozónak, az elmúlt 40 év során a gazdaság területén kifejtett tevékenységéért községünkben.
Az ILHEMTEX kft. kötöde és vegytisztító egy családi vállalkozás, amely 1978-ben alakult és megszakítás nélkül immár 40 éve működik.
Az alapítók Đorđe és Ilona Tanasić. Eleinte csak vegytisztító és mosodaként működött, majd idővel kötödévé is kinőtte magát. Túlnyomórészt kötödei szolgáltatást nyújtanak más termelőknek, valamint konfekcionálást ismert ügyfelek számára az Európai Unió országaiból, a termékek egy részét pedig a hazai piacon értékesítik.
A termelőüzem a legmodernebb kötő- és varrógépekkel van felszerelve, a vegytisztító pedig az Ada, Zenta és Óbecse községbeli polgárok igényeit szolgálja ki.

Az adai Cseh Károly Általános Iskola leány kézilabda csapatának, a bajnoki cím megszerzéséért a szerbiai általános iskolák bajnokságán immár második éve, ezáltal öregbítve községünk hírnevét.

Tavaly Kladovón, idén pedig Leszkovácon rendezték meg az általános iskolás diáklányok országos iskolai kézilabda-bajnokságának döntőtornáját, amelyen az adai Cseh Károly Általános Iskola lánycsapata mindkét évben megszerezte az első helyet. A lányok folyamatosan kiváló teljesítményt mutattak föl, és teljes odaadással küzdöttek. Nagyon erős volt a csapatszellem, amelynek mindegyik játékos alárendelte magát a mérkőzések során. A két országos bajnoki cím megszerzése a csapat közös sikere, a csapatjáték eredménye. A lányok már évek óta a Halász József Női Kézilabdaklubban kézilabdáznak, ahol kiváló munka folyik, amit ez a siker is bizonyít.
A csapatot ötödikes, hatodikos és hetedikes lányok alkotják. A csapat tagjai: Fehér Ivona, Jovana Mrkšić, Kovács Flóra, Gordos Ágnes, Vastag Tekla, Túri Marianna, Koós Kata, Süveg Nikoletta, Cvitkó Anna, Szügyi Csenge és Kozma Tamara, valamint tavaly a csapat tagja volt még Zaj Klára.

A díjat átveszi GORDOS ÁGNES, csapatkapitány.

 

36519247 2085674091503014 2743870042079756288 o Still0702 00002

Ada

CimerCOLOR

Nyelvi jogaink Szerbiában

nyelvhasznalat

Idegenforgalmi Szervezet

TOA 1

Dijaszpora iroda

dijaspora

Standard KKV

standard

Adica KV

adica

Műszaki Iskola

logomsc

Községi Kalauz

vodic

VIP Fond

viplogo

SKGO

skgo

IFIX

DSC098171-OK2

Razvojni fond Vojvodine

r fond vojvodine