Prostorni plan - nacrt

prostorni plan2019 nacrt

Info list - Obaveze privrede

PDF File 100

Pályázatok

palyazat

Ukidanje pečata

Baner Pecat 211x81

LISTA SLUŽBENIH LICA OVLAŠĆENIH ZA VOĐENjE I PRISTUP SLUŽBENIM EVIDENCIJAMA U OPŠTINSKOJ UPRAVI OPŠT

3

sterijinoValkai sor Adától nyugatra terül el. Helyén a XIX. százaz első feléig puszta volt, néhány tanyával. A település a XX. Század elejére alakult ki. Az I. világháború után nevezték el Valkai sornak, a Valkai vezetéknevű gazdag családról, amelynek malma, üzlete és kocsmája volt a tanyaközpontban.
Valkai soron ma mindössze 241 lakos él, többségében magyarok, de van néhány szerb család is. A lakosság földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozik, néhányan Adán, illetve a PIK Halász József mezőgazdasági birtokon dolgoznak.

Valkai soron működik egy alsó tagozatos iskola, emellett van egy egészségügyi rendelő, egy vegyesbolt, egy – részvényesek által alapított – földműves-szövetkezet, valamint egy művelődési otthon. A település mellett elfolyik a Budzsák nevű patak.

Valkai sort ma is több kisebb-nagyobb tanyacsoport veszi körül. A Tisza árterületén, az erdőkben sok vad él, így a vadászat is egyre népszerűbbé válik a környéken. Turisztikai szempontból a tanyacsoportok és a vadászok által telepített erdők a jelentősek. A csend, a tiszta levegő és az érintetlen természet az idelátogatóknak nyugalmat és pihenést nyújt.

Ada

CimerCOLOR

Nyelvi jogaink Szerbiában

nyelvhasznalat

Idegenforgalmi Szervezet

TOA 1

Dijaszpora iroda

dijaspora

Standard KKV

standard

Adica KV

adica

Műszaki Iskola

logomsc

Községi Kalauz

vodic

VIP Fond

viplogo

SKGO

skgo

IFIX

DSC098171-OK2

Razvojni fond Vojvodine

r fond vojvodine